Aktuellt

Utgivning

Ahrvids fantastiska diversekalender

Medlemmars hemsidor

Länkar

Bildarkiv

Hem

 

 

RESULTAT FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2021

Snart delas Nobelpriset i litteratur ut. Men här kommer ännu viktigare litterära prisnyheter...
  22:a upplagan av Fantastiknovelltävlingen fick ca 86 bidrag, vilket kanske påverkades av att 2021 ju också blev en aning epidemisk varpå en del skribenter kanske kände sig anemiska. Men å andra sidan verkade kvaliteten enligt juryn spetsigare än vanligt!  Av novellena var 55% av manliga och 45% av kvinnliga författare. Science fiction ryckte fram - vi verkar ju nu nästan leva i en sf-värld - och utgjorde 46% av bidragen, fantasy var tvåa med andelen 30% och skräck fick nöja sig med 24%, trots all pandemisk rädsla som griper omkring sig. Med reservation för avrundningsfel och att precisa genregränsdragniningar är knepiga, så tag det med en nypa natriumklorid.
   Och den kvalitetsmedvetna juryn Karolina Bjällersted Mickos, Niklas Krog och Pia Lindestrand skall ha stort tack för sina lektörella insatser och skarpsynta novellobservationer - läs dem nedan! Stort tack också till stöd från föreningen Novellmästarna och sponsorerna Wela Förlag http://www.welaforlag.se/ , Exilium Förlag http://exiliumforlag.se/ samt författarna Ulf Broberg http://www.broberginnovation.se/ och Ulf Durling. Vinnarna får också prenumerationer på den wittra tidningen Skriva, http://tidningenskriva.se/
  Till sist bör alla tävlanden tackas. Era bidrag bidrar till att Fantastiknovelltävlingen ö h t kan bli av, liksom! De tre prispallsnovellerna kommer på SKRIVA-listan om några veckor.  Alla omnämnda får ett tjusigt diplom att skriva ut, rama in och med en stolt min applicera å en väggyta vid författarhörnan. Förhoppningsvis återkommer ni alla till nästa tävling som kommer till våren. Ingen hindrar emellertid att novellsugna sätter igång att angripa tangentbordet redan nu.
  Ty, att skriva är att på en och samma gång formulera både ordens och livets mening.

PRISLISTA:
1:a pris: "Gro" av Terese Säljö (999 kr)
2:a pris "Mannen på åtta trappor", av Carl-Magnus Åsard (600 kr)
3:e pris "Gratis flytthjälp", av Linnea Ronnholm (400 kr)

HEDERSOMNÄMNANDEN:
"Tempus fugit", av Björn Lestell
"Familjen bråttom, bråttom", av Katarina Nyman
"Krater", av Elin Frykholm
"Inte idag", av Ambra Bolin Rojek
"Grottan", av Louise Sahlberg & John Wide
"Kolonin", av Björn Lestell
"En främlings memorarer", av Carl-Magnus Åsard
"Budskap från buren", A R Yngve

JURYNS KOMMENTARER
Alla juryledamöter kommenterar inte alla hedersomnämnda, ofta en extra liten favorit för juryledamoten. Initialerna står för Karolina Bjällerstedt Mickos (KBM), Niklas Krog (NK), Pia LIndestrand (PL).

"Gro" av Therese Säljö
KBM: En mycket välskriven berättelse om en äldre kvinna, hennes vuxne son och barnet som han avlat under mystiska omständigheter. Bakom det alldagliga anslaget göms ett sugande mörker med kopplingar till demonen Ardat Lili. Jag är imponerad av författarens förmåga att skriva på detta tema utan att använda klyschor och standardbilder. Texten ger prov på en finstämd gestaltning av svindlande avgrund mitt i vardagen.
NK: En enormt välskriven novell som lyckas med bedriften att vara både djupt obehaglig och personligt varm på en gång. Ett berättajags vardag i ett avsides beläget hus, tillsammans med sin vuxna son och hans dotter. Vardagen beskrivs så att den blir levande, men det mesta av omständigheterna som format den lämnas åt läsarens fantasi. I princip vartenda ord sitter rätt. Infernaliskt snyggt. Läsning som totalupplevelse.
PL: Helt golvad av det vackra språket!  Ljuvliga formuleringar som den här fantastiska första meningen: "Hösten här i norr har samma färger som en rovfågel". Det är dessutom en gåtfull historia som blandar vardagliga detaljer med något ruvande kusligt utan att skriva läsaren på näsan vad det handlar om. En skickligt berättad novell!

"Mannen på åtta trappor", av Carl-Magnus Åsard
KBM: En bra grundidé och ett oväntat slut är raketbränsle för en novell, och den här texten har båda delarna. Bruno är en frånskild och cynisk ensamvarg som en dag besöker en mystisk man som bor åtta trappor upp. Mannen har annonserat efter villiga organdonatorer. En märklig tid i Brunos liv börjar när han går med på en drastisk överenskommelse som förändrar hans liv.
NK: En frånskild man med livsleda läser en annons om att avsluta sitt liv och blir nyfiken. Det visar sig att det finns en stor summa pengar förknippat med livsavslutet. Hans organ kommer att delas ut till behövande. Så han bestämmer sig för att göra slag i saken. Det ju liksom ingen anledning att kämpa vidare. Oerhört välskriven novell. Mannens livsleda blir plågsamt tydlig, men också hans lättnad över att för en gångs skull ha pengar. Slutet lyckades dessutom överraska mig.
PL: En novell med en riktigt intressant idé och inte bara en utan ett par vändningar som överraskar och som man kan fundera länge på efter avslutad läsning. Berättelsen är riktigt välskriven och målar upp slående bilder av en ensam, bitter persons fattiga hemliv.

"Gratis flytthjälp", av Linnea Ronnholm
KBM: Valle är en rastlös, pensionerad änkling som erbjuder sig att ge gratis flytthjälp. Han kallas ut till ett mystiskt hus mitt i natten för att flytta en märklig kista åt en gumma med ovanliga egenskaper. Lönen blir precis vad han önskat sig. Välskriven feel good med magiska förtecken.
NK: Pensionerade tränaren Valle sätter upp en lapp på snabbköpet om att han erbjuder gratis flytthjälp, för att ha något att göra, och hans första uppdrag blir en märklig upplevelse i en sorts alternativ verklighet. En motvillig kista ska bäras in i ett hus. En magisk feelgood-berättelse som fick mig att le flera gånger. Tack!
PL: En sorgsen grundstämning balanseras fint av lätt humor samtidigt som det fantastiska tar sig in i vardagsverkligheten.  Läsaren serveras mängder av stämningsskapande element och får själv avgöra vad den gamla kvinnan kan vara när hon vill ha flytthjälp mitt i natten... En fin novell med en väl avvägd mix av moderna problem (ensamheten när en livspartner gått bort) och magi (en kista med åsikter och ett timglas som har mycket speciella egenskaper).

"Tempus fugit", av Björn Lestell
KBM: En intressant, idébaserad berättelse om en man som deltar i ett experiment och får uppleva hur tiden sätts ur spel. Läsaren rycks ur sin egen omloppsbana och får uppleva hur tiden går snabbare och snabbare omkring huvudpersonen, tills han upplever universums hopdragande och exploderande som andetag. Det här är det fina med fantastik: att kunna ta ut svängarna tills det hisnar i magen.

"Familjen bråttom, bråttom"
KBM: En kärnfull historia om en familj som spökar och inte får ro i sitt bostadshus eftersom de dött i en bilolycka på grund av jäkt och stress. Problemet blir löst med hjälp av vardagspsykologi. Berättelsen är en kommentar över nutidens stressjuka vardag, och det aktuella temat i kombination med det åthävslösa tilltalet letade sig in i mitt hjärta.

"Krater", av Elin Frykholm
KBM: En välskriven berättelse med dubbelgångartema. Existentiella frågor om identitet, unicitet och existensberättigande vävs in i en text som känns som början på en riktigt spännande teveserie såsom Lost eller Fringe.
NK: En ensam vakt vid en avspärrad krater får sitta kvar längre på sitt pass än vad som är lämpligt. Vakten är inte orolig. Men hennes befäl är desto mer bekymrade. Snart visar det sig att deras oro var berättigad. Snyggt och personligt berättad historia. Vakten blir levande med alla sin funderingar och brister.

"Inte idag", av Ambra Bolin Rojek
NK: En brutal sf-historia som utspelar sig i efterdyningarna av en sammandrabbning ombord på någon sorts rymdskepp. Mycket mer än så får vi inte veta. Otäcka detaljer, obehaglig stämning och en klocka som räknar ner. En uppslukande, alltomslutande berättelse.

"Grottan", av Louise Sahlberg & John Wide, lou87ise@hotmail.com
NK: En fantastiskt rolig idé! Jag fnissade när jag läste slutet. Tack!

"Kolonin", av Björn Lestell
PL: Spännande novell med Trueman-vibbar (filmen med Jim Carrey ovetande fast I en realitysåpa i realtid). Parallellt skildras jag-person på mentalsjukhus och det dagliga, trista livet på en annan planet. Eller? En bra, mångbottnad historia med öppet slut.

"En främlings memorarer", av Carl-Magnus Åsard
PL: Välskriven novell om kämpande författare som möter sin egen huvudperson, livslevande och en smula hotfull.

"Budskap från buren", A R Yngve, aryngve@gmail.com
PL: Ännu en novell om författare som möter sina skapelser. Riktigt intressant idé!

Gratulationer till alla vinnare och hedersomnämnda!

--Ahrvid Engholm,
  tävlingsadmin