Aktuellt

Utgivning

Ahrvids fantastiska diversekalender

Medlemmars hemsidor

Länkar

Bildarkiv

Hem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRISLISTA & JURYOMDÖMEN - FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2018

Den nittonde uppagan av Fantastiknovelltävlingen är avgjord! Novellerna bedömdes avidentifierade av den wittra, i de litterära hävderna framstående juryn, utgörande författarna Niklas Krog (NK), Pia Lindestrand (PL) och Karolina Bjällerstedt Mickos (KBM). Deras nytra och närmast nobelkommittemässiga novellkommentarer följer sist. Juryn skall ha ett STORT tack för sitt arbete! Där har vi litterära analytiker De Aderton borde fundera på.
  Det var något fler bidrag i år (97 st) och 32% var science fiction, 32% fantasy och skräck var poulärast med 37% (att det blir 101% beror  på avrundningar). Det är dock så att de olika delgenrerna ofta går in i varandra och blir en mix så procenttalen är inte särskilt exakta,  Av bidragsgivarna var 57% XY (hanar) och 43% XX (honor), men där är mixning mer ovanligt.
  Vinnarna kontaktas separat och vinnande noveller publiceras senare på arrangören SKRIVA:s E-postlista (skriva-request@freelists.org, subject/ämnesrad: subscribe, för att gå med). De tre vinnarnovellerna kan komma att erbjudas någon antologi från från föreningen Novellmästarna (i övrigt behåller författarna alla rättigheter) som städse ger Fantastiknovelltävlingen välartat bistånd (https://www.facebook.com/Novellmastarna/). Dock är ingen antologi just nu i deras pipeline - kommande utgivning är en essäbok - så vi får se. Vi vill tacka sponsorerna i form av förlagen Wela (http://www.welaforlag.se), Exilium (http://exiliumforlag.se), Bertil Falk (som tidigare drev http://zenzat.wordpress.se), Niki Loong Studio  (http://www.nikiloong.com),  samt tidningen Skriva (http://tidningenskriva.se/ ) som ger tre gratisprenumerationer till prispallen. Ni skall ha ett ett megatack!
  Men vi får inte glömma att  tacka alla som suttit och slitit vid hundranden tangentbord! Utan er bleve det inte mycket till novelltävling. Noveller skriver inte sig själv, utan kräver blod, svett och dårar - iaf dåraktig tro på att kunna knåpa ihop något folk vill läsa!
  Hur det blir med Nobelpriset nästa år får vi se, men det blir för jubilerande 20:e gången en ny Fantastiknovelltävling! Reglerna lär bli De Gamla Vanliga, och deadline kring skiftet aug/sep 2019. Den som önskar kan börja knattra redan nu.
  Vill ni veta mer om Fantastiknovelltävlingens historia finns ett utkast till en kort historik i SKRIVA:s listarkiv på https://www.freelists.org/post/skriva/SKRIVA-20-r-Historik-kring-Fantastiknovelltvlingen,1 (ännu ej  uppdaterad med det senaste).

PRISPALLEN:

1:a pris "Kyssar i surt  regn" av David Renklint
2:a pris: "Nattalek" av Ella Moe
3:e pris: "Ståltråd" av  Frida Windelhed

HEDERSOMNÄMNANDEN:

"Fugu - samvetets  gräns" av Mattias Kuldkepp
"Ödlor" av Ludvig Carlsson
"Snigelsommar" av Rikard Slapak
"Mail till kundsupport" av Liv Vistisen Rörby
"5 minuter" av Elin Egardt
"Uppdatering"  av Robert Lingstedt

NOVELLKOMMENTARER
(Se förkortningar för juryledamöter ovan)

"Kyssar  i surt regn" av David Renklint
PL: En mycket fint gestaltad mörk science fiction-novell som har allt. Ett fascinerande dystopiskt världsbygge, intressanta huvudpersoner, spänning och litet humor. Det är en härligt oromantisk kärlekshistoria i de yttersta av dagar med ett motvilligt förälskat par som tror att de redan kan vara döende. Det handlar om en längtan bort, att fånga kanske inte en hel dag men åtminstone en stund till, med varandra. Berättelsen har ett öppet slut och jag hoppas så att den här novellen en dag utökas till en hel roman. Jag vill bara veta mer om Ljuset och Galla och deras värld.
NK: En förunderligt mörk historia om en ung man som är självläkande organdonator, som träffar en ung kvinna med andra egenheter. Tycke uppstår i deras hörn av verkligheten, samtidigt som märkliga grupperingar är ute efter dem. Deras kärlekshistoria är utsökt berättad, med både värme och svart humor, och en längtan efter att vara tillsammans lite till. Bara språket får mig att vilja fortsätta umgås med dem och när berättelsen är slut finns det mycket att fundera över. Tack.
KBM: En dystopi och udda kärlekshistoria full av underbart obehagliga ordvitsar. Galla, som lever på att sälja organ till transplantationsturister, är eventuellt odödlig men ändå utfattig och utnyttjad. Han träffar Ljuset, ofrivillig predikant i sekten Radondöttrars Cystiska Systerskap av Helig Cancer, och tycke uppstår. Tillsammans trotsar de överheten medan rötingarna stönar och skrapar på muren som omsluter deras monumentalt otrevliga hem Fristaden. Han lever för att dö och hon dör för att leva, men kanske slutar det på något sätt lyckligt ändå.

"Nattalek" av Ella Moe
PL: "Rödluvan och Vargen" som rysare. Och som prosapoesi om skogen. Det är så vackert och så hemskt, det rullar fram dödskallar och benknotor i en liten förfallen stuga under täta grenverk. Texten snor runt och tassar genom skön natur och mörk natt som de smygande vargarna. Ett helt fantastiskt språk!
NK: Fantastiskt vackert skriven berättelse om en trolsk Rödluvan och Vargen i en dunkel skog. Texten dignar av vackra liknelser, så att berättelsen bitvis hamnar i bakgrunden. Men mot slutet griper Rödluvan tag i handlingen och kör den resolut i mål. Skön läsning.
KBM: Den urgamla sagan om Rödluvan och vargen vitaliseras här och får nya, vassa tänder. Berättelsen är stämningsfullt skriven, poetisk och brutal på samma gång. Slutet är en orgiastisk överraskning som verkligen höjer den här novellen över mängden.

"Ståltråd" av  Frida Lidgren
PL: En välskriven skräckhistoria som är sprängfylld av referenser till tidigare verk i genren men som också är något helt eget. Det är en uppväxthistoria med en rejäl portion tonårsangst om en väldigt speciell ung man, som har väldigt speciella tänder och en tandställning som ser ut som om han har munnen full av ståltråd.
NK: Novellens huvudperson är udda redan från början. Han föds i en källare och får vuxentänder på en gång, redan vid två månaders ålder kommer den första. Sedan blir det värre. Människor omkring honom beter sig som om han är annorlunda. Det är egentligen så läsaren förstår att han är avvikande. Han får en stålställning placerad i munnen och har bristande självkontroll, vilket blir uppenbart i en intim situation med en ung kvinna. Stråltråd är en suggestiv berättelse, skriven på ett sätt som gör att läsaren hela tiden får kämpa för att hänga med. Mycket är underförstått och jag gissar att samtliga läsare har egna versioner av vad texten egentligen handlar om. Bästa läsningen jag vet. Jag kan tillägga att det krävs en hel del mod hos författaren att lämna så mycket öppet.
KBM: Hur vet man om man är normal eller inte? Hur värjer man sig mot känslan av att vara ett monster? Och vad händer om det visar sig vara mer än en känsla? I den här intressanta novellen tas gamla skräckteman upp på nydanande vis.

"Fugu - samvetets  gräns" av Mattias Kuldkepp
PL: Välskriven science fiction-novell som kretsar kring ett moral-filosofiskt dilemma och den mest fängslande miljöbeskrivning: Vi befinner oss djupt ner i ett svart,  iskallt hav på en av Jupiters månar, utanför en lyxrestaurangs tjocka glasväggar simmar gigantiska havsmonster.
KBM: I en framtid har vi koloniserat världsrymden, bl a lever människor på Jupiters månar. Huvudpersonen bor på Ganymedes i ett samhälle nedsänkt i vatten under ett kilometertjockt lager av is. Utanför glaset rör sig havets invånare som ominösa skuggor: de enorma leviathonerna, bläckfiskarna som klättrar på fönstren med sin sugkoppsarmar, och så den delikata men livsfarliga fisken fugu. Det är valtider och huvudpersonen är politiskt aktiv i motståndsrörelsen. När han får i uppdrag att assassinera sin beundrade ledare med hjälp av felaktigt tillagad fugu uppstår etiska dilemman. Berättelsen är hyperaktuell 2018 och bjuder dessutom på ett intressant världsbygge.

"Ödlor" av Ludvig Carlsson
PL: En liten pärla om futuristisk droghandel på en toalett som kunde varit med i Star Wars, och som slutar med en knepig tidsreseknorr som verkligen sätter fart på läsarens tankeverksamhet. Eller kortsluter den helt..

"Snigelsommar" av Rikard Slapak
PL: En riktigt genomvidrig historia om en äldre kvinna som hatar mördarsniglar och sin svårt invalidiserade make. Svensk sommarstuge-gore. Slemmigare än så här kan det nästan inte bli.
NK: Mycket äckligare och slemmigare kan en berättelse inte bli och slutet är en fullt logisk slutpunkt på äckelupptrappningen. En sorts crescendo. Logiskt, som sagt, men inte överraskande.

"Mail till kundsupport" av Liv Vistisen Rörby
NK:  Fantastisk novellidé, som är både snyggt skriven och föredömligt kort. En kvinnas sambo hamnar i koma efter en olycka och hon får hem en sorts ersättnings-sambo. Efter en del motstånd börjar kvinnan och ersättaren att hitta något. Då visar det sig att hennes sambo har vaknat upp ur sin koma. Ersättaren sparkas ut och sambon kommer tillbaka. Men kvinnan har fattat tycke för ersättaren och skriver därför ett mail till kundsupport.

"5 minuter" av Elin Egardt
KBM: En bitterljuv framtidsskildring då konstgjorda liv, skräddarsydda efter våra önskedrömmar och beroendeframkallande i sin vardagliga perfektion, är den drog vanliga människor lever för. Huvudpersonen kämpar för att ta sig loss, för att lämna sitt småskaliga himmelrike och lära sig leva med verkligheten. Berättelsen är skickligt uppbyggd och slutet ger hopp.

"Uppdatering" av Robert Lingstedt
KBM: En monolog med dystopiska och rejält dagsaktuella förtecken som berättar en historia på briljant återgivet talspråk. Detta närmar sig stream of consciousness och berättelsen är en oemotståndlig gåta som måste läsas till slutet. 2018 års politiska läge berörs på ett litterärt vis och läsaren får själv dra sina slutsatser.

--Ahrvid Engholm
  Fantastiknovelltävingsadministratö
r